SSS

Termostatik vana nedir?

Termostatik vana radyatörlerin (peteklerin) sıcak su girişine bir adet takılan, oda sıcaklığını istediğiniz derecede tutup size konforlu bir ortam yaratan ve aynı zamanda doğalgaz (ısınma) faturanızdan da tasarruf yapmanızı sağlayan iki parçadan oluşan bir cihazdır; bu parçalar "algılayıcı sensör (radyatör termostatı)" ve "termostatik vana gövdesi"dir.


Termostatik vana çalışma prensibi;

İstenilen oda sıcaklığı termostat üzerindeki skala yardımıyla ayarlanır, oda sıcaklığı ayarlanan değere gelince termostat vana üzerindeki pimi iterek su akışını kısar ve vanayı kapatarak radyatörün gereksiz yere ısı yaymasını önler. Belli bir süre radyatörden sıcak su dolaşımı olmayacağı için oda tekrar soğumaya başlar. Oda sıcaklığı, ayarladığınız değerden aşağı düşünce termostat tekrar vanayı açarak sıcak suyun radyatörden dolaşmasına izin verir ve oda tekrar ısınmaya başlar, bu işlem bu şekilde tekrarlanarak devam eder. (Burada akla şu soru gelebilir, "Ne kadar zamanda açar-kapatır?", bu sorunun karşılığı evinizde ne kadar iyi bir ısı yalıtımının olup olmadığı ile ilgilidir.)


Termostatik vana ile nasıl tasarruf yapılır ?

Bunu bir örnek vererek anlatalım: Kombi ile ısıtılan bir daire düşünelim. Bu daire 6 adet radyatörden oluşsun ve radyatör boyları da 1’er metreden 6 metre olsun. 6 metre radyatör ve borularda dolaşan su miktarı 60 litre olsun. Kombi'nin üzerindeki derece ayar skalasından sıcaklığı 60(C)’ye ayarlayalım. Bu durumda Kombi sistem içindeki 60 litre suyu 60(C)’ye çıkartır, bu işlemi yaparken de 5 dakika süre ile alev modunda çalışarak gaz tükettiğini farz edelim. Verdiğimiz örnekte sistem içerisindeki su sıcaklığı 40(C)’ye düşene kadar kombi alev moduna girmez (gaz tüketmez) ve bekleme yapar, bu beklemenin de 3 dakika olduğunu farz edelim. Sistemde Termostatik Vana yoksa bu işlem bu şekilde tekrarlanarak devam eder. Eğer Termostatik Vana kullanırsanız, ısınan odanın Termostatik Vanası bu radyatörden su geçişine izin vermez, bundan sonra bu radyatörden ve onu besleyen borulardan su dolaşımı olmayacağı için Kombi'nin ısıtacağı su miktarı 10 litre azalmış olur. Kombi bundan sonra 60 litre yerine 50 litre su ısıtacaktır, 60 litre suyu 5 dakikada ısıtan kombi, 50 litre suyu muhakkak ki 5 dakikadan daha az bir zamanda ısıtacaktır. Bu aradaki zaman farkı Termostatik Vananın Kombi’ye yaptırdığı tasarruftur. Bu örneği sadece bir radyatör için verdik, farz edin zamanla diğer radyatörler de aynı duruma gelmeye başladı, tasarrufun boyutunu görebiliyor musunuz. Bu vermiş olduğumuz örneği anlayabildik mi? Bunun dışında termostat güneş ve oda içindeki diğer ısı kaynaklarının (ütü, lamba, bilgisayar v.b.) yaydığı ısıyı hissederek, bu ısı kaynaklarından da yararlanılmasını ve tasarruf edilmesini sağlayacaktır.


Her radyatöre (peteğe) Termostatik Vana takılmalı mı?

Eğer kombinizde "otomatik by-pass sistemi" diye bir özellik varsa, bütün radyatörlere Termostatik Vana takabilirsiniz. "By-pass" sistemi, termostatik vanaların tamamı kapandığında devreye girer ve pompanın kendi etrafında devirdaim hareketi yaparak sıkışmasını önler. Kombinizde "otomatik by-pass sistemi" özelliği yoksa bir adet radyatör veya havlupana Termostatik Vana takılmamalıdır, bu durumda pompa devrdaim hareketini bu radyatör veya havlupan üzerinden yapar ve sıkışma olmaz, burada dikkat edilecek şey bu radyatör veya havlupanın vanaları daima açık olmalıdır.


Termostatik vananın montajı nasıl yapılmalı?

Termostatik vananın montajında dikkat edilecek en önemli nokta Termostatın zemine paralel olmasıdır, bu şekilde Termostat yerden yükselen hava dalgasının sıcaklığını en doğru şekilde algılar ve verilen tepki süresi sınırları içerisinde Vanayı açar veya kapatır. Dikey konumda kesinlikle monte edilmemelidir, bu şekilde monte edilirse yerden yükselen hava dalgası Termostatı pas geçer, bu da Termostatın ortam sıcaklığını geç algılamasına sebep olur, böyle bir durumda Termostat Vanayı geç açar veya geç kapatır (bunun tamamen tersi de olabilir), bu şekildeki bir montajda düşlenilen konfor ve tasarruf oranları yakalanamaz.


Termostatik vananın manuel vanaya göre üstünlükleri :

Her bir oda için ayrı sıcaklık kontrolü.
Sabit oda sıcaklığı. Konforlu bir ortam.
Radyatör aşırı ısınmayacağı için toz yanması meydana gelmez, dolayısıyla perde ve duvarlarda islenme en aza inmiş olur.
Merkezi sistem ile ısıtılan binalarda, her kat gerektiği kadar ısınacak, katlar arasındaki dengesiz ısı dağılımı önlenecektir.


Bunları biliyor musunuz ?

5627 Sayılı Enerji Verimliliği kanununa göre, merkezi sistemle ısıtılan binalarda "Termostatik Radyatör Vanası" ile birlikte "Isı pay ölçer" veya "Isı sayacı (Kalorimetre)" kullanımı zorunludur.


Termostatik Vananın Kış ve Yaz aylarındaki ayarı ne olmalıdır.

Kış aylarında Kombi veya Kazan çalışırken hangi sıcaklıklar sizin için uygunsa ayarlar o şekilde kalsın.
Yazın ise termostatik vanaların konumu 5 olarak kalsın, bu şekilde olursa yaz sıcağından dolayı Termostad içindeki genleşmiş madde vana üzerinde bulunan pime fazla baskı yapmaz, dijitallerde de mümkünse pilleri çıkartın. Böylece Termostadın da Vananın da ömrü uzun olur.


Konu ile alakalı anlayamadığınız şeyler olursa, telefon veya e-mail yoluyla sorabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.